mandag den 26. september 2011

TIPNIS 2: Gadens demokrati

I dag skulle jeg have været til med til en international konference, Kvinder i Dialog.

- Vi har valgt at aflyse konferencen. Med gårsdagens tragiske hændelser i TIPNIS, kan vi ikke holde seminarer om dialog, etnicitet og demokrati, sagde en af de bolivianske arrangører med dirrende stemme fra talerstolen.

Flere kvinder i salen græd. Jeg havde kort hørt, at der om aftenen havde været sammenstød mellem politiet og de marcherende fra TIPNIS, men vidste ikke helt, hvad der var sket.

- Søstre! I 2003 sagde vi: ikke flere døde! I demokratiets navn – lad os alle deltage i den demonstration, der er i La Paz i dag, lød det fra en kraftig kvinde.
Salen klappede. Vamos – lad os se at komme af sted.

Tomater og børnemord
Jeg fulgtes med Ana, min venindes mor, til demonstrationen. Der må have været tusindvis af mennesker i gaderne i La Paz’ centrum. Op ad de stejle gader snoede sig unge og gamle med bolivianske flag, plakater, megafoner og hjemmeskrevne slagord:

- Evo decías, que todo cambiaría – mentira, mentira – las mismas tonterias! (frit oversat: Evo, du sagde, at du ville forandre det hele – det er løgn, løgn – det er stadig det samme bras!)
- No se mata niños, caramba! No se mata niños, caramba! (Man dræber ikke børn!)
- Soya y coca – el TIPNIS no se toca! (Soya og coca – rør ikke ved TIPNIS!)

Demonstranterne forsøgte at komme frem til regeringsbygningen og præsidentpaladset, men gaderne ind til Plaza Murillo var blokeret af kampklædte politifolk.
- Mordere! Mordere! Var der folk der råbte efter dem, og kastede med sten, tomater, og en form for kanonslag. Flere havde taget tørklæder op for ansigtet, i tilfælde af at politiet skulle bruge tåregas. Det gjorde de nu ikke. Marchen fortsatte rundt om de afspærrede gader.

- Det her er, hvad vi kalder gadens demokrati, sagde Ana. Jeg kunne ikke helt greje, om det mest var træthed eller stolthed, jeg hørte i hendes stemme.



Ny dialog?
Da jeg kom hjem fandt jeg på hjemmesider og i tv frem til, at en styrke på 500 politifolk på ordre fra regeringen brutalt havde arresteret en stor del af deltagerne i TIPNIS-marchen. Mange flygtede ud i den tætte jungle, og flere børn er forsvundet. Jeg tror ikke, man med sikkerhed ved, om der er døde iblandt.

Bolivias justitsminister har i protest taget sin afsked. Evo Morales skulle til aften have undskyldt situationen, og åbnet op for ny dialog om opførelsen af hovedvejen mellem Cochabamba og Amazonas.

Et par billeder fra demonstrationen: 






2 kommentarer:

  1. Efter der i går var demonstrationer landet over mod regeringens og politiets voldelige adfærd, har Evo Morales sat vej-anlæggelsen på stand by.

    Ifølge demonstranter er en baby død af at inhalere politiets tåregas. Flere personer er fortsat meldt savnet.

    Demonstranterne fortsætter machen mod La Paz for at kræve, at præsidenten overholder de oprindelige folks rettigheder og Bolivias grundlov. MAS-partiet er splittet.

    Læs mere (på engelsk): http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-15072166 (og på spansk): http://www.pagina12.com.ar/diario/elmundo/4-177663-2011-09-27.html

    SvarSlet
  2. Det er svært at blive klog på fakta i det her land. Ifølge denne artikel fra IBIS er mindst 9 demonstranter dræbt og flere forsvundet:

    http://www.ibis.dk/presse/showarticle.php?id=4992

    SvarSlet